Oyunlarda MMO ve Açılımı Nedir

Oyunlarda MMO ve Açılımı Nedir

Oyunlarda sıklıkla duyduğumuz "MMO" kısaltmasının ne anlama geldiğini merak ediyor musunuz? Bu terim, "Massively Multiplayer Online" ifadesinin kısaltmasıdır ve birçok oyuncunun aynı anda çevrimiçi olarak etkileşime girdiği oyunları tanımlar. MMO oyunları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin!

MMO Oyunu Nedir?

MMO Oyunlar Neden Popülerdir?

MMO'ların Özellikleri

Daha Fazla MMO Oyunu Örneği

Büyük bir oyuncu tabanına sahip olan ve genellikle binlerce veya milyonlarca oyuncunun aynı oyun dünyasında bir araya gelerek etkileşime girdiği, iş birliği yapabildiği ve rekabet edebildiği çevrimiçi çok oyunculu oyunları tanımlayan MMO açılımı “Massively Multiplayer Online”dır. Türkçesi “Devasa Çok Oyunculu Çevrimiçi Oyunlar” olan MMO, genellikle rol yapma (RPG) oyunları ile ilişkilendirilmektedir.


MMO, MMORPG (Devasa Çok Oyunculu Çevrimiçi Rol Oynama Oyunu) kısaltmasının bir parçası olarak da görülmektedir. Büyük bir oyuncu tabanına sahip olan MMO'lar, RPG'ler (Rol Yapma Oyunları) ile birlikte FPS (First Person Shooter) dahil olmak üzere çeşitli türleri de kapsar. Bu tür oyunlar, MMO özelliklerini taşıyan aksiyon, spor ve strateji oyunları türlerini de içerebilir.


 


MMO Oyunu Nedir?


MMO oyunları, adından da anlaşılacağı üzere tek başına oynanacak biçimde tasarlanmamış olan oyunlardır. Bu tür oyunların bazılarını çevrimdışı oynamak mümkündür. MMO, oyuncular arasındaki rekabet veya iş birliğini teşvik eder. Bu nedenle birçok MMO, oyuncuların dünyanın her yerinden diğer oyuncularla sohbet edebileceği sosyal ağlar olarak işlev görmektedir.


 


Bu terimle hiç karşılaşmamış olanlar bile muhtemelen bir MMO oyunu oynamıştır. Fortnite, FarmVille, World of Warcraft ve Minecraft'ın tümü MMO şemsiyesi altındadır. Spor, yarış ve dövüş temalı MMO'lar vardır. MMO'lardan önce MUD'lar vardı. Bu metin tabanlı, ilkel ve çok oyunculu oyunlar, 1970'lerde ilk internet sunucularında çalışan oyunlardı. 


 


Çoğu MUD, masa üstü oyunu Dungeons & Dragons'a benzer mekaniklere sahip rol yapma oyunlarıydı ve bu nedenle ilk MMO'ların aynı zamanda RPG olması asla şaşırtıcı değildir. Çoğu MMO, MUD'lardan türetilen özelliklerin birçoğunu içerir. MMO'lar ve MMORPG'ler arasındaki çizgi net olmayabilir, ancak ikincisi genellikle hikaye anlatımına, dünya inşasına, karmaşık stratejilere ve öğe yönetimine vurgu yapar.


 


MMO oyun türü, konsolların Wi-Fi özelliklerini içermeye başladığı 2000'li yılların ortalarına kadar bilgisayar oyunlarına özeldi. Akıllı telefonların ve sosyal medyanın hızla yükselmeye başlamasıyla, MMO oyunların popülaritesi, bu yükselişle doğru orantılı olarak büyük bir hızla arttı ve her iki kaynak da yeni oyun geliştiricilerin giriş engelini önemli ölçüde azalttı.


 


MMO Oyunlar Neden Popülerdir?

MMO oyunlar, genellikle geniş bir oyuncu kitlesi tarafından popülerdir ve uzun süre oynanabilirlik sunar. MMO oyunlar neden bu kadar popülerdir sorusuna verilebilecek ilk cevap, MMO oyunlar, sosyal etkileşim yüzenden popülerdir cevabıdır. MMO oyunlar, yukarıda da bahsettiğimiz gibi binlerce veya milyonlarca oyuncunun aynı oyun dünyasında bir araya gelmesine olanak tanır.


 


Bu, oyuncuların birlikte iş birliği yapmasını, rekabet etmesini ve etkileşimde bulunmasını sağlar. Oyuncular, gerçek hayatta tanıştıkları veya tanımadıkları insanlarla iletişim kurabilir, yeni arkadaşlar edinebilir. İkinci önemli neden sürekli gelişen dünyadır. MMO oyunlar, genellikle sürekli güncellenen ve genişleyen bir oyun dünyasına sahiptir.


Yeni içerik, etkinlik ve güncellemelerle sürekli olarak yeni şeyler sunulur. Bu, oyunun sıkıcı hale gelmesini önler ve oyuncuların uzun süre ilgisini çeken bir faktördür. Kişiselleştirme ve ilerleme faktörü de bir diğer nedendir. MMO oyunları, genellikle oyuncuların karakterlerini kişiselleştirebilecekleri ve ilerleyebilecekleri bir ilerleme sistemi sunar. Oyuncular, karakterlerini istedikleri gibi özelleştirebilir.


Yeteneklerini geliştirebilir ve daha güçlü ekipmanlar elde edebilir. Bu, oyuncuların kendilerini oyun dünyasında daha iyi hissetmelerini sağlar. Topluluk ve dayanışma da MMO oyunların popüler olma nedenleri arasındadır. MMO oyunlar, genellikle büyük ve aktif bir oyuncu topluluğuna sahiptir. Bu topluluklar; forumlar, sohbet odaları ve diğer iletişim araçları aracılığıyla iletişim kurabilir.


Bununla birlikte, beraber oynamak için gruplar oluşturabilirler. Oyun içi topluluklar, oyunculara destek sağlar, yeni oyunculara rehberlik eder ve genellikle güçlü bir dayanışma duygusu oluşturur. Oyun tutkunlarına oyun deneyimlerini iyileştiren kodlar sunan İnovapin olarak MMO'ların modern çağın en popüler türünü oluşturduğunu düşünmekteyiz.


 


MMO'ların Özellikleri

Bir oyunun MMO olabilmesi için uzak sunucularda bulunan "kalıcı bir dünyaya" sahip olması gerekir. Oyuncular kendilerine en yakın sunucuya bağlanarak diğer oyuncularla gerçek zamanlı etkileşime geçebilir. Oyuncu, oyunu kapatsa bile oyun süresiz olarak çalışmaya devam eder. Bu nedenle MMO'lar hiçbir zaman "bitmez", ancak bazı hikaye modları tamamlanabilmektedir.


 


Çoğu MMO'da ayrıca oyuncuların oyun içi para birimini öğelerle değiştirdiği sanal ekonomiler de bulunur. Gerçek dünyadaki parayı sanal parayla değiştirmek çoğu zaman mümkündür. Oyuncular, ayrıca genellikle birbirleriyle eşya takası yapabilir. MMO'lar, League of Legends ve DoTA2 gibi oyunları içeren çok oyunculu çevrimiçi savaş arenalarına (MOBA'lar) benzer.


 


En büyük fark, MOBA'ların kalıcı bir dünyaya sahip olmamasıdır. Mortal Kombat 11 gibi oyunlar ise MMO'ların çeşitli unsurlarını içerse de, çok oyunculu oyuncu özellikleri temel oynanışa göre ikincil olduğundan türün bir parçası olarak kabul edilmez. MMO oyunlarını oynamak için gerekenler nelerdir diye sorulacak olursa ihtiyacınız olan tek şey güvenilir bir internet bağlantısıdır.


 


Oynaması ücretsiz olan pek çok MMO vardır ve diğerleri ise ya sabit bir ön maliyet ya da ücretli abonelik gerektirmektedir. MMO'ların özellikleri çeşitli faktörlere dayanır ve oyunun türüne, geliştiricisine ve oyunun amaçlarına göre değişiklik gösterebilir. Ancak, özetlemek gerekirse genel olarak MMO'ların bazı ortak özellikleri şunlardır:


 


Büyük ve geniş bir oyun dünyasına sahiplik

Devamlı olarak güncellenmekle birlikte ve genişleyen bir içerik

Çeşitli oynanış seçeneklerine sahiplik

Oyuncuların karakterlerini ve ekipmanlarını kişiselleştirmelerine olanak tanıyan kapsamlı bir ilerleme sistemi sunulması

Büyük ve aktif bir oyuncu topluluğuna sahiplik

Düzenli olarak etkinlikler ve güncellemeler sunulması

 


Daha Fazla MMO Oyunu Örneği

MMO türünde birçok farklı oyun bulunmaktadır ve her biri, farklı bir tema, oynanış tarzı ve topluluk ile karakterize edilir. En popüler MMO oyunlarından bazıları RPG'lerdir. Bu oyunlara genellikle MMORPG adı verilir. Aşağıdaki oyunlarda bir noktada binlerce ve bazı durumlarda milyonlarca eşzamanlı oyuncu bulunmaktadır:


 


Knight Online

World of Warcraft

Final Fantasy XI

Final Fantasy XIV

Elder Scrolls Online

Runescape

Guild Wars 2

Black Desert Online

EverQuest

New World

Lost Ark

Star Wars: The Old Republic

Albion Online

lub Penguin

DC Universe Online

EverQuest

RuneScape

Second Life

The Sims Online

The Elder Scrolls Online

Ultima Online

World of Tanks

World War II Online

Metin2 Abanoz Küpe Nereden Düşer?
Metin2 Abanoz Küpe Nereden Düşer?

Abanoz Küpe, MMORPG oyunlarında nadir bulunan, can veren bir küpedir. Detaylar için tıklayın!